christelijk geloof en mindfulness

Veel van mijn deelnemers komen uit Hardenberg of omgeving. Hardenberg is een christelijke gemeente. Mindfulness wordt wel eens ‘iets boeddhistisch genoemd. Logisch dus dat familie of kennissen van deelnemers soms vragen. Wat gebeurt er op zo’n training? Valt dit te rijmen met het christelijk geloof? Daarom hier een uitleg: een cursus mindfulness is helpt om stressklachten te voorkomen of verminderen. Niets meer, niets minder.

Waar komt die link met het boeddhisme dan vandaan? Dat is goed te verklaren: het begrip aandachtstraining of mindfulness komt uit het boeddhisme. De training maakt gebruik van oude boeddhistische teksten uit India. Doel van deze teksten was om mensen  te leren omgaan met pijn, verdriet en ziekte in hun leven. In feite ging het om psychologie.  De mindfulness trainingen van Heanig An zijn volledig aangepast aan de westerse gezondheidszorg. Toch zie je in kranten en tijdschriften vaak afbeeldingen van een boeddha bij een artikel over mindfulness. Tja…dat mag. Maar bij een training mindfulness van Heanig An hebben we het alleen over stress en pijn. En hoe je daarmee kunt omgaan.

Mindfulness en je geloof

Is geloof belangrijk voor jou? Dan zal je misschien merken dat je door mindfulness bewuster omgaat met je geloof. Ben jij actief in je kerk? Mogelijk leer je door mindfulness beter omgaan met lastige of verdrietige gebeurtenissen in je kerkgemeenschap. Dat vinden we alleen maar mooi. Heanig An mindfulness respecteert je geloof. Of je nu christen bent, moslim of humanist.

Leave your comment